Indringend portret van compromisloze dirigent Kondrashin – 7/3 op NPO2 Extra
Op donderdagavond 7 maart zendt NPO2 Extra van 20:30- 22.00 uur na 35 jaar weer het portret ‘Het Testament van Krill Petrovitch’ uit, waarin Sovjet-dirigent, partijlid en vluchteling Kirill Kondrashin indringend wordt geportretteerd door Hans Heg (redactie en interviews) onder regie van Kees van Langeraad.
Kondrashin overleed in maart 1981, de dag na zijn 67e verjaardag, in Amsterdam, waar hij op verzoek van de VARA was ingevallen voor dirigent Klaus Tennstedt. Onvoorbereid en zonder repetitie dirigeerde hij die middag in Het Concertgebouw de Eerste symfonie van Mahler met een voor hem onbekend Duits orkest. Het werd een onvergetelijk concert, maar nog diezelfde avond stierf Kondrashin aan een hartaanval.
Kondrashin was een enorm markante muzikale persoonlijkheid, een sterk karakter en een beminnelijk mens. Na een grote loopbaan in de USSR, bekroond met het chef-dirigentschap van de Philharmonie van Moskou, kon Kondrashin in 1978 artistiek geen stap verder komen. Het Sovjetregiem bepaalde wat hij moest spelen en en of hij wel of niet naar het buitenland mocht.
In 1978 nam Kondrashin, die al in 1975 tot tweede dirigent naast Bernard Haitink van het Concertgebouworkest was benoemd, de dramatische beslissing politiek asiel aan te vragen in Nederland.
Kondrashin weigerde categorisch de pers te woord te staan of politieke uitspraken te doen om zijn zoons in de UUSR niet in gevaar te brengen, maar het liefst had hij een verklaring willen afleggen waarin hij genadeloos wilde afrekenen met het systeem, de partij en de bureaucratie.
Waarom hij uiteindelijk besloot dat niet te doen kunt u zien in het indrukwekkende portret dat Hans Heg maakte van een van de grootste dirigenten van de twintigste eeuw.