Voorronde Nationaal Cello Concours mannelijke aangelegenheid

Door Erik Fokke
Cello Biennale – Nationaal Cello Concours 2020
Maandag 26 en dinsdag 27 oktober heb ik online gekeken en geluisterd naar de voorronde van het Nationaal Cello Concours dat tijdens de Cello Biennale 2020 werd gehouden in de Grote Zaal van het Muziekgebouw. Er waren 11 Nederlandse en buitenlandse kandidaten, die allemaal in Nederland studeren. De man-vrouw verdeling was ongeveer gelijk. Ze speelden ieder een programma van ongeveer 50 minuten in een volgorde naar eigen keuze: een stuk voor twee celli van Boccherini, een lastig opdrachtdruk van Martijn Padding ‘It Sings, It Whispers’, een bewerking voor cello van een concoursstuk voor fluit van Gabriel Faure, een Fantasie van Robert Schumann en – naar keuze – de cellosonate van Francis Poulenc of die van Benjamin Britten.
De beste drie kandidaten zouden worden uitgekozen om aanstaande vrijdagavond 30 oktober om 20:00 uur mee te doen aan de finale, die ook via livestream wordt uitgezonden. De kandidaten maakten het de jury moeilijk.
Uiteindelijk werden er niet drie maar vier talenten uitgekozen: Pedro Silva, Tom Feltgen, Melle de Vries en Benjamin Kruithof.
Opvallend genoeg alle vier mannen. Ik ben het eens met de keuze van de jury; deze vier jonge cello talenten staken er boven uit. Overall lieten zij niet alleen in technisch opzicht het beste spel horen, ook in hun artistieke uitvoering waren zij het meest overtuigend. Ik tip Pedro Silva of Tom Feltgen als winnaar.
Erik Fokke, De Nieuwe Muze

You May Also Like

Pianist/dirigent Shani in dubbelrol in Prokofiev: muzikaal huzarenstukje van de hoogste orde

Top-amateurorkesten in Concertgebouw

Mäkelä en Lozakovich spelen Dubbelconcert van Brahms als kamermuziek

Philzuid brengt beschaafde Beethoven