Nieuw programma Cello Biënnale Online 2020 vanuit Muziekgebouw

De 8e editie van de Cello Biënnale wordt thuisbezorgd van 23 – 30 oktober 
Geen festival met live-publiek, maar wel een online festival dat thuis wordt bezorgd! Na de bekendmaking vorige week dat een Cello Biënnale zoals gepland, met de huidige coronamaatregelen, niet door kan gaan, presenteert de Cello Biënnale nu een volledig online programma. 8 dagen, 20 livestreams, 16 voorprogramma’s, 47 cellisten, 11 ensembles en 11 concoursdeelnemers.
Het programma gaat vrijdag 23 oktober om 13.30 uur van start met het voor Festivals for Compassion geschreven Thin Air van Calliope Tsoupaki, uitgevoerd in een lege entreehal door celliste Lidy Blijdorp. Daarmee sluit ook de Cello Biënnale aan in het rijtje Europese festivals die allemaal niet of in gewijzigde vorm door gaan en hun compassie en solidariteit tonen aan iedereen die op welke manier dan ook is geraakt door corona. Na dit optreden volgen acht dagen levende muziek met het Nationaal Cello Concours, concerten en muziektheater door Nederlandse en in Nederland verblijvende topcellisten.
Het programma
Het festivalthema The Cello Takes Over, waarbij de cello het repertoire van andere instrumenten hergebruikt, zorgt ook in het nieuwe programma voor verrassingen en bijzondere muziek. En The Next Generation, de jonge toptalenten die de grote namen van de toekomst beloven te worden, zijn er bijna allemaal. Symfonieorkesten kunnen nu niet optreden, maar des te opvallender zijn de vele uitstekende ensembles die gaan spelen, zoals De Cellisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Asko|Schönberg, Calefax, Cello Octet Amsterdam, Amsterdam Sinfonietta en het Amsterdams Andalusisch Orkest.
Geen Bach & Breakfast dit keer, maar geen Biënnale zonder Bach. Alexander Warenberg en Joachim Eijlander gaan een suite spelen. Veel opvallende programma’s kunnen gewoon doorgaan, zoals Elegie voor Anner Bijlsma, Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band, Remember Me, Chopin Natuurlijk!, De Martijn Padding Show en Rituelen van Maya Fridman.
En er zijn nieuwe programma’s zoals Metrocelli, met de cellisten van het Metropole Orkest in het BIMHUIS. We kijken uit naar het dubbelconcert voor cello en kamancheh van Rembrandt Frerichs, mét de twee internationale sterren waarvoor het werk is geschreven. De befaamde Iraanse Kamanchehspeler Kayhan Kalhor en de jonge Iraans/Oostenrijkse stercellist Kian Soltani verbleven al in Nederland en zijn er dus gewoon bij.
Bekijk het volledige programma via www.cellobiennale.nl/programma.
Livestream
Alle concerten worden live gestreamd door de NTR en Radio 4 vanuit het Muziekgebouw dagelijks om 14.00 en afwisselend om 20.00 of 20.15 uur. Ook zijn er 4 CELLOFEST-concerten vanuit het BIMHUIS die op 24, 26, 28 en 30 oktober om 16.00 uur worden gestreamd door BIMHUIStv en Salto. Alle streams zijn te bekijken via de Biënnale App en cellobiennale.nl.

You May Also Like

Stemadvies

Muziek verbroedert…?

Afrovibes brengt Matinée Marocaine met Raïssa Fatima Tihihit in Muziekgebouw aan ‘t IJ

Wereldster Maxim Vengerov op 7/10 in Amare en 8/10 in Het Concertgebouw