Over-dit-nummer-3-2023

Het muziekleven is als een feniks uit de coronaperiode opgerezen. Er worden veel kleurrijke en spannende concerten en muziekprojecten gerealiseerd, niet in de laatste plaats omdat de culturele beleidsmakers van onze multiculturele samenleving begrippen als diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel hebben staan.
De eigenzinnige Turkse pianist en componist Fazil Say krijgt het komende seizoen een Spotlight-serie in het Concertgebouw, het Kronos Quartet zet het weekend van 6 en 7 mei het Muziekgebouw aan ’t IJ op zijn kop met het megaproject 50ForTheFuture, waarin 50 nieuwe composities worden vertolkt door het Kronos en andere strijkkwartetten.
Pianist Kimball Huigens debuteert als componist in de Uilenburgersjoel en Splendor met muziek die geïnspireerd is op de ‘bultrug’, de vrolijkste onder de walvissoorten, en Holland Baroque brengt grensoverschrijdende barokmuziek.

In dit nummer gaat meesterpianist Nikolai Lugansky in op de betekenis van Rachmaninoff, die zijn 150e verjaardag viert, terwijl Erik Fokke een medische verklaring geeft voor diens grote handen. Hans Heg staat stil Eduard van Beinum, na Mengelberg en voor Haitink een van de hele grote dirigenten van het Concertgebouworkest.
Thea Derks staat stil bij Florence Price, de eerste gekleurde vrouw van wie muziek werd uitgevoerd in Amerika, en Stephen Westra vraagt aandacht voor de muziekliefde van Herman Hesse. Vooruitblikkend naar het volgende seizoen, bespreekt Suus Blanke de muzikale highlights van 2023-2024.
Om de lezer niet te overvoeren plaatsen we ditmaal onze vaste rubriek Actualiteiten en onze Concerttips voor mei-juni op onze website www.denieuwemuze.nl  , waarop we ook veel concertrecensies, cd-besprekingen, boek- en bladmuziekrecensies, acties en af en toe interviews en artikelen publiceren.
Gezien onze nog altijd precaire financiële situatie, een lot dat we na de lockdowns met de meeste muziekinstellingen delen, zijn we helaas genoodzaakt ons juli-augustus nummer te laten vervallen. Dat zullen we compenseren met veel publicaties op onze website en een extra mooie en dikke De Nieuwe Muze in september 2023.
Rest ons u een fantastische zomer toe te wensen, met mooie concerten en kleurrijke muziekfestivals!

Wenneke Savenije

You May Also Like

over-dit-nummer-3-2024

over-dit-nummer-2-2024

over-dit-nummer 1 – 2024

over dit nummer #6-november 2023