Stemadvies

OPINIE

Stemadvies

Door Mark Doorn

 

De eerste stap om toonhoogtes te harmoniseren werd gezet met de uitvinding van de stemvork. Oude stemvorken vibreerden rond de 400 tot 420Hz. Musici ontdekten echter dat hun muziek energieker en helderder klonk wanneer ze hoger speelden. Sommige orkesten in stemden de A zelfs hoger dan we nu gewend zijn, tot 455Hz aan toe. Deze stijging van toonhoogtes werd voor zangers steeds lastiger om bij te houden.

In 1936 adviseerde de American Standards Association om de A boven de centrale C af te stemmen op 440Hz. Deze norm werd in 1955 door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie overgenomen als aanbeveling, voordat hij in 1975 werd geformaliseerd.

Maar goed, hier wilde ik het eigenlijk helemaal niet over hebben. Op 22 november mogen we in Nederland weer naar de stembus. Veel mensen die weten dat ik iets met muziek én met politiek heb, vragen mij de laatste tijd waar zij nu het best op kunnen stemmen. Welke politieke partij in Nederland maakt zich nu eigenlijk nog druk om kunst en cultuur. Tot mijn grote ergernis speelt kunst en cultuur in het publieke debat helaas geen enkele rol meer. Het lijkt wel of de hedendaagse politici de uitspraak van Thorbecke uit 1862, “De kunst is geen regeringszaak”, wel heel letterlijk zijn gaan nemen.

 

stemadvies voor cultuur - de nieuwe muze

Een rondje langs de landelijke partijen leert dat de VVD zich nog het meest houdt aan die uitspraak en daagt de sector uit bij te dragen aan maatschappelijke opgaven, vindt dat de kunst uit de depots maar moet worden verkocht en dat gesubsidieerde instellingen meer moeten gaan ondernemen. Ook moet er meer aandacht komen voor volkscultuur. Whatever that may be?

De van oudsher partij van de intellectuelen D’66, die overigens veel van haar prominente leden op sleutelposities in de kunst en cultuur heeft weten te manoeuvreren, heeft een vrij uitgebreid hoofdstuk gewijd aan kunst en cultuur. D’66 trekt zich weinig aan van Thorbecke en wil zich eng veel bemoeien met zowel de financiering als met de inhoud van kunst en cultuur. Met name het volgende deel van het programma baart grote zorgen: ‘We onderzoeken een stelsel van cultuurfinanciering dat uitgaat van langlopende, samen met de sector te ontwikkelen programma’s met artistieke en maatschappelijke doelen. Op deze manier zorgen we dat de inhoud leidend is voor de subsidieverstrekking’. Met andere woorden: “Wilt u subsidie? Dan zult u wel naar onze pijpen moeten dansen”.

 

stemadvies voor cultuur- de nieuwe muze

Van de PvdA en GroenLinks mogen we straks één dag per maand gratis naar de Rijksmusea en mogen scholieren één keer per jaar gratis naar het theater. Vertrouwen en creatieve vrijheid staan voorop, maar ze gaan goed controleren of je de Code Inclusie en Diversiteit wel goed naleeft. Ton Koopman kan dus voorlopig nog niet terugkeren naar Nederland.

Voor wie vindt dat alle subsidie op kunst- en cultuur moet worden afgeschaft, moet vooral stemmen op de PVV. Als bonus krijgt u dan Zwarte Piet weer terug. De christelijke partijen, die traditiegetrouw wat zijn ondervertegenwoordigd in de grote steden, pleiten vooral voor het behoud van de lokale fanfare en dansmariekes. Volt is vooral bezig met ons cultureel erfgoed. Ze gaan ervoor zorgen dat historische figuren in de juiste context worden geplaatst en dat geroofde kunst terugkomt bij de rechtmatige eigenaars. Een echte visie op de kunst en cultuur die nu wordt gemaakt en genoten heb ik niet kunnen lezen, anders dan dat de bestaanszekerheid van culturele en creatieve makers moet vergroot worden, zolang het maar gelijkwaardig en inclusief is.

Een stemadvies? Zegt u het maar. Voorlopig lijkt 440HZ nog het meest helder en energiek!

Mark Doorn

You May Also Like

Ella van Poucke en Stephen Waarts lanceren nieuwe kamermuziekserie in De Duif

over-dit-nummer-3-2024

Claron McFadden breekt een lans voor Veronica Franco

In Zeist gebeuren mooie dingen …