Anton Bruckner – Geistliche Chormusik

In hun Edition Chorleitung brengt Carus Verlag een nieuw album met Anton Bruckners Geistliche Chormusik uit. De presentatie is bepaald niet luxe – softcover met bindrug – maar overzichtelijk, modern en van goede drukkwaliteit. Qua toelichting en tekstkritisch commentaar moet je ook geen ‘Urtext’-eisen stellen.

Waar het hier om gaat, is dat amateurkoren en hun dirigenten voor een betaalbare prijs, een brede keur aan koorwerken van Linzer Kapellmeister voorgeschoteld krijgen en niet blijven steken bij beroemde motetten als Locus iste, Christus factus est en Ave Maria. We krijgen zelfs een alternatieve, duidelijk voor het gebruik in de eredienst bedoelde zetting van Christus factus est aangereikt. Het merendeel van de andere koorwerken in deze bundel heeft ook dit eenvoudige karakter en is zeer geschikt ter begeleiding van de liturgie – het incidenteel gebruik van koperblazers daargelaten. Hun partijen kunnen overigens op orgel worden gespeeld.

Ambitieuze, geoefende koren hebben allicht minder aan deze uitgave als geheel. De ambitieuze koordirigent echter, kan hier een hele hoop nuttige achtergrondinformatie uit halen, die juist relevant is voor de interpretatie van de bekende koorwerken. Net als kennis van de symfonieën ook voor de benadering van deze werken van belang is – en dan in het bijzonder voor het besef van de benodigde verankering van de puls, met daarbinnen de prompte realisatie van terrassendynamiek.

Het grootformaat tenslotte garandeert een goede leesbaarheid.

Elger Niels

Carus Edtion Chorleitung
CV 4.027 ISMN M-007-30087-6

You May Also Like

Nieuwe Rachmaninoff titels in Henle’s Urtext

Arnold Schönberg – Streichquartett Nr. 2 mit Sopranstimme, Opus 10

Ludwig van Beethoven – de symfonieën

J.S. Bach – Klavecimbelconcert BWV 1054