Dinara Klinton is een natuurtalent

Dinara Klinton speelt Chopin in Spiegelzaal/ NPO Radio 4 van Hans van den Boom
Gehoord: 23/2, Spiegelzaal, Concertgebouw

LET OP! Solorecital 23/2, vanmiddag 16.00 uur, Cultuurhuis De Paulus, Oegstgeest

Weinig mensen in Nederland zullen ooit van de 29-jarige pianiste Dinara Klinton hebben gehoord. Ze komt uit Charkov, Oekraine, werd opgeleid aan het Conservatorium van Moskou en de Royal College of Music in Londen, waar ze nu zelf ook lesgeeft, en won prijzen op zo’n 15 internationale pianoconcoursen. Weer zo’n Russisch meisje dat uitstekend piano speelt, denk je dan. Totdat Dinara Klinton onder mijn aandacht kwam, omdat ze vanmiddag een solorecital speelt in de serie van Muziekkamer Oegstgeest in Cultuurhuis De Paulus aan de Warmonderweg 2 in Oegstgeest. Ik zag het aangekondigd staan, werd nieuwsgierig naar haar, ging video’s op haar website Dinara Klinton bekijken en haar op YouTube beluisteren en was om. Zo kwam ik ertoe haar te vragen een ‘Brief aan Beethoven’ te schrijven voor het nieuwe nummer van De Nieuwe Muze. Dinara Klinton vond dat meteen een geweldig idee en schreef spontaan een van de mooiste brieven die we tot nu toe in deze rubriek hebben gepubliceerd. Toen was ik helemaal om, want haar brief is goudeerlijk en ontroerend.

Photo: Benjamin Ealovega

Hans van den Boom van het programma Spiegelzaal van de AVROTROS overkwam hetzelfde. Al struinend door de agenda’s van de concertzalen, waaronder Muziekkamer Oegstgeest, stuitte ook hij op Dinara Klinton. Ook hij was meteen geboeid en nodigde haar uit voor zijn programma, waarin ze vanochtend met warmte en wijsheid een ontwapende Barcarolle van Chopin speelde. In het charmante interviewtje dat aan haar optreden vooraf ging, kwamen De Nieuwe Muze en de bewuste ‘Brief aan Beethoven’ – te vinden op pagina 42 van het net verschenen februarinummer van de Nieuwe Muze – drie keer langs.

 

Daarna zette Dinara Klinton zich achter de Steinway en maakte met haar bloedmuzikale, genuanceerde en uitgebalanceerde Chopinspel alles waar wat grote pianisten al over haar hebben opgemerkt. Zo constateerde pianist Nikolai Luganski over haar: ‘Een wonderbaarlijke natuurlijkheid en complete eenheid met het instrument verenigt zij met een virtuositeit van het hoogste kaliber.’ En Sir András Schiff: ‘She is a real virtuoso, a born pianist, a very natural player.’ Volgens hem zijn haar vertolkingen van Liszts Études d’exécution transcendante verbluffend, wat u vanmiddag met eigen oren kunt gaan beluisteren in Cultuurhuis de Paulus in Oegstgeest. Voor wie storm en regen durft te trotseren: daar speelt de bijzondere pianiste ook Beethovens Pianosonate nr. 28 op. 101, Tsjaikovsky’s Nocturne en Humoresque op. 10 en de Pianosonate nr. 8 van Prokofiev. Dinara Klinton is een pianotalent om te onthouden.

Photo: Emil Matveev (4’33”)

Wenneke Savenije

Website Dinara Klinton
Radio 4 Hans van den Boom
Muziekkamer Oegstgeest

You May Also Like

NSO gaat van 10/2 -25/2 op tournee door Nederland en stelt vrouwen in de klassieke muziek centraal

Vanavond Finale Oskar Back Prijs in Tivoli Vredenburg

Nieuwsbrief ontvangen?

Iván Fischer luidt Bruckner-cyclus in met de Derde symfonie