Heinrich Wilhelm Ernst – Erlkönig (nach Schubert) & The Last Rose of Summer für Violine Solo

Vioolwaaghalzen opgelet: twee van de belangrijkste en meest technisch uitdagende composities van de 19e-eeuwse virtuoos Heinrich Wilhelm Ernst – tot opvolger van Paganini gebombardeerd – verschijnen samen bij Henle. Allereerst de bewerking van de bekende Erlkönig van Schubert, een stuk dat inmiddels voor elk denkbaar instrument of ensemble bewerkt is, en daarna The Last Rose of Summer, een thema met variaties op een bekend Iers volksliedje. De moeilijkheidsgraad van beide werken is zoals gezegd niet te onderschatten: verschillende speeltechnieken, continue meerstemmigheid en razende tempi moeten getrotseerd worden.

​De autografen hebben het helaas niet overleefd en dus hoefde er niet veel onderzoek aan de editie vooraf te gaan. Toch voegt deze wel het nodige toe: hoewel de vingerzettingen van de componist zijn, zijn er talrijke suggesties in opgenomen van uitgever én violist Ingolf Turban. Het gaat om in lichtgrijs aangeduide vingerzettingen en streken. In maat 15 van The Last Rose of Summer ontbreekt, evenals in de eerste editie, een belangrijke triller, die meestal toch gespeeld wordt.

Het is een handzaam cahier geworden, met handig uitvouwblad, waardoor je je in ieder geval over het omslaan van de bladzijde geen zorgen hoeft te maken.

Melle Heij

G. Henle Verlag
Urtext HN 1585
ISMN 979-0-2018-1585-5

You May Also Like

Henle’s bloemlezing uit de Chinese pianomuziek

Franz Schubert – Klaviersonaten II

Ludwig van Beethoven – complete Bagatelles

Schubert – Liszt: Aufenthalt