Kenneth Montgomery (1943-2023) overleden

 

Tot mijn grote verdriet is mijn geliefde echtgenoot Kenneth Montgomery overleden. Kenneth kampte de laatste tijd met een broze gezondheid, en overleed gisteravond vredig in zijn slaap. Meer dan 40 jaar was hij mijn soulmate, mijn partner in crime, al 21 jaar mijn echtgenoot, en mijn vriend voor altijd.

Jan van Dooren

 

 

 

Kenneth Montgomery (Belfast, 1943) was al ruim 50 jaar werkzaam in Nederland; hij maakte zijn debuut bij het Radio Kamerorkest en dirigeerde vele opera’s voor de Nederlandse Omroep en de ZaterdagMatinee. Gedurende 15 jaar was hij chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor.

Samen met Frans de Ruiter was Kenneth oprichter van De Nederlandse Opera Academie, en met Ed Spanjaard en Jac van Steen richtte hij de prestigieuze masteropleiding NMO (Nationale Master Orkestdirectie) op, die door de conservatoria van Den Haag en Amsterdam het Koninklijk Conservatorium Den Haag gezamenlijk worden aangeboden. Tijdens deze opleidingen laafden Kenneth’s vele leerlingen zich aan zijn enorme eruditie.

De laatste 10 jaar dirigeerde Kenneth met enorm veel plezier en élan tournees met het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het bijzonder met de reeks semi-concertante Mozart-opera’s werden onder Kenneth’s leiding triomfen gevierd. Onlangs dirigeerde hij nog met veel succes Haydns L’isola disabitata met de Dutch National Opera Academy (DNA), bestaande uit studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Mede met het oog op zijn gezondheid besloot hij kort daarna zijn grote dirigentencarrière te beëindigen.

In 2010 werd Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire).

You May Also Like

Ella van Poucke en Stephen Waarts lanceren nieuwe kamermuziekserie in De Duif

over-dit-nummer-3-2024

Claron McFadden breekt een lans voor Veronica Franco

In Zeist gebeuren mooie dingen …