over-dit-nummer-5-2023

 

Precies een jaar geleden gaf Maxim Vengerov een masterclass in De Doelen in Rotterdam, voorafgaand aan zijn prachtige uitvoering van Brahms’ Vioolconcert met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen. Heel tactisch wist de meesterviolist aan een studente duidelijk te maken wat er mis was met haar krampachtig vertolkte Mozart-sonate: ‘Aan het begin van het stuk heet Mozart alle gasten van harte welkom.
Maar dan zeg jij er meteen achteraan: ‘Sorry, maar ik had helaas geen geld om iets lekkers voor jullie te kopen.’ Iedereen moest lachten, de studente incluis. Ze begreep de boodschap, vergat haar angst, opende haar hart en begon te géven.’ Het klonk meteen veel beter en het publiek werd er blij van.
Er werden barrières geslecht, nuances aangebracht en emoties uitgewisseld. Iedereen begreep dat het in de muziek altijd nóg fantasierijker, mooier en diepzinniger kan. Muziek kan verbinden, verheffen, verdiepen en troosten. Maar muziek is vooral bedoeld om ervan te houden.
In dit nummer proberen we enthousiasme te wekken voor o.a. Lera Auerbach, Francis Poulenc en Surinaamse componisten. Maar we zoomen ook in op inspirerende musici als dirigent Conrad van Alphen, die Vengerov in oktober opnieuw naar Nederland haalt, Cora Burggraaf, die zich sterk maakt voor de overrompelende kracht van ‘oudere’ stemmen, en de muzikale broers Spronk.
We staan ook stil bij 150 jaar PHIL en Muze van Zuid, het meest verrassende en kleurrijke kamermuziekfestival van Amsterdam. Er valt in dit nummer veel te beleven en we hopen dat het muikale aanbod in het nieuwe seizoen even kleurrijk en veelzijdig zal zijn!

 

You May Also Like

over-dit-nummer-3-2024

over-dit-nummer-2-2024

over-dit-nummer 1 – 2024

over dit nummer #6-november 2023