Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Werken voor viool en piano

Tsjaikovski componeerde een groot aantal van de meest geliefde melodieën uit de 19e eeuw. Ze zijn dermate populair dat je zelfs niets van klassieke muziek hoeft te weten om er tenminste een te kennen. Met zoveel charme is het niet verbazingwekkend dat hij geweldig voor strijkers schreef. Dat valt al op in zijn symfonieën en balletten – en ook de verzamelbundel ‘Werke für Violine und Klavier’ die Henle na een reeks losse uitgaven bijeenbracht bevat ondermeer de beroemde Valse-Scherzo opus 34 en het driedelige Souvenir d’un lieu cher opus 42 naast al het overige werk dat de componist zelf voor deze bezetting componeerde of arrangeerde.

De meerderheid van deze werken vestigden zich al kort na hun eerste publicatie in het ijzeren repertoire. Toch bleef de bewerking van het lied opus 16 nr.4 ‘O, spoj zje toe pjesnjoe’ onderbelicht en ook de authenticiteit wordt betwist. G. Henle Verlag neemt deze op in dit volume en meldt trots dat ze daarmee de eerste echt complete editie van Tsjaikovski’s werken voor viool en piano publiceren. Editeur Alexander Komarov signaleert in zijn uitvoerig voorwoord dat al deze composities en bewerkingen samen met het vioolconcert binnen een relatief korte tijdspanne (1875-1877) zijn geconcipieerd. Een fraai gereproduceerde foto van de componist met zijn vriend, de violist Iossif Kotek duidt op de eerste bladzijden van dit album subtiel naar een biografisch verband zonder overigens te speculeren. Ook de feitelijke rol van Tsjaikovski’s maecenas Nadezhda von Meck in de ontstaansgeschiedenis van Souvenir d’un lieu cher wordt nauwgezet omschreven.

Eenzelfde zorgvuldigheid spreekt uit de editie en layout van de notentekst. De vioolpartij wordt in duplo afzonderlijk meegeleverd. Een van deze partijen werd betekend door Ingolf Turban de andere is volledig Urtext. Klaus Schilde voorzag de pianopartij van vingerzettingen. Enige nadeel is dat een complete editie als deze natuurlijk minder handzaam is dan afzonderlijke uitgaven. Gezien de gunstigere prijs en de toevoeging van Tsjaikovski’s eigen bewerkingen in de complete editie, hoef je daar niet over wakker te liggen.

Elger Niels

G. Henle Verlag
Urtext HN 961
ISMN 979-0-2018-0961-8

 

You May Also Like

J.S. Bach – Klavecimbelconcert BWV 1054

Franz Liszt – Années de pèlerinage: Troisième Année

Franz Liszt – Hongaarse Rapsodieën Nrs.1 & 2

Gustav Mahler – Das Lied von der Erde