Maurice Ravel – Concerto pour piano et orchestre

Maurice Ravels Pianoconcert in G oogstte al vroeg wereldwijd succes en geldt tegenwoordig als één van de meest gespeelde 20e eeuwse pianoconcerten. De doorzichtige stemvoering is evenzo karakteristiek voor de late werken van de componist als de mengelmoes van stijlreflecties van Mozart tot jazz.

Vanwege zijn toen al wereldwijde roem heeft Maurice Ravel aanzienlijke invloed kunnen uitoefenen op de eerste uitgaven van zowel de partituur, het door zijn assistent Lucien Garban vervaardigde pianouitreksel en het orkestmateriaal. Bärenreiter Verlag brengt nu zowel de partituur als het klavieruitreksel uit en kiest daarbij vanzelfsprekend de eerste druk als uitgangspunt voor de Urtext. Editeur Douglas Woodfull-Harris signaleert in het tekstkritisch commentaar dat de postume herdruk van het werk aanpassingen bevat die niet voorkomen in de door de componist proef gelezen uitgaven, zonder dat daarvoor plausibele verklaringen worden geleverd.

Beide Urtext uitgaven zijn voorzien van een identieke inleiding door Woodfull-Harris. Uitsluitend de orkestpartituur bevat het tekstkritisch commentaar. De layout is netjes, al mist de bladspiegel balans omdat sommige pagina’s veel wit bevatten vanwege de gekozen spatiëring tussen de systemen.

Elger Niels

partituur
Bärenreiter Verlag
Urtext BA 9048
ISMN 979-0-006-57386-8

klavieruitreksel
Bärenreiter Verlag
Urtext BA 9048-90
ISMN 979-0-006-57387-5

 

You May Also Like

Henle’s bloemlezing uit de Chinese pianomuziek

Franz Schubert – Klaviersonaten II

Ludwig van Beethoven – complete Bagatelles

Schubert – Liszt: Aufenthalt