Welverdiende aandacht voor dubbeltalent Gerard von Brucken Fock op 2 en 3 september 2023

Door Suus Blanke

We kennen de voorbeelden uit de geschiedenis wel. De meest bekende is Leonardo da Vinci die als homo universalis prachtig kon tekenen, een uitvinder was en zelfs muziek heeft geschreven. Felix Mendelssohn was niet alleen een geweldig musicus en componist. Ook zijn schitterend verfijnde tekeningen en aquarellen zijn in Leipzig te bezichtigen.

Ongeveer 10 jaar geleden toonde het Joods Historisch Museum te Amsterdam, dat Arnold Schönberg niet alleen componist was, maar ook een verdienstelijk schilder en bedenker van o.a. oplossingen voor een metro systeem…

Ook in Nederland kennen wij zo een dubbeltalent: Gerard von Brucken Fock (1859-1935). Helaas is híj bijna geheel vergeten. Er is slechts één straat in ons land is naar hem vernoemd. Dat is in Heemstede waar de kunstenaar is overleden.

 

 

 

Vanaf 2012 probeert Eric Matser van Résonance Vioolbouw & Instrumentenverhuur in Amsterdam aandacht voor von Brucken Fock te krijgen. Op 22 oktober 2017 vond er in het Conservatorium van Amsterdam een bijzonder concert plaats waar alle pianostudenten een Prelude van Von Brucken Fock speelden. Tegelijkertijd heeft Donemus al deze muziek uitgegeven en werd daar gepresenteerd. Onder de Info is een link van dit concert te vinden.

In 2021 kwam een boek van Eric Matser uit: De Hollandse Chopin. Deze naam was de componist gegeven door niemand minder dan Edvard Grieg. In De Nieuwe Muze nr. II van 2022 heeft Mienke Knipscheer een artikel geschreven met de titel ‘De Hollandse Chopin’, waarin ze aandacht besteedt aan Von Brucken Fock en het boek van E. Matser.

 

 

 

Dit jaar (2023) is het de beurt aan de beeldtaal van de kunstenaar. Nadat Gerard als dirigent afscheid nam van het koor van de Evangelische Gemeente Amsterdam ontving hij een schilderkist als afscheidscadeau. Omdat de gevoelige Von Brucken Fock zeer onzeker was over zijn muziekcomposities, deed hij een poging zich in de schilderkunst te bekwamen. Dat leidde tot prachtige schilderijen en een vriendschap met niemand minder dan Jan Toorop.

 Op 2 en 3 september 2023 is er een laatste mogelijkheid om de schilderijen en tekeningen van Von Brucken Fock te zien zijn bij SmithArt, Singelstraat 13, te Middelburg, van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Omdat de kunstenaar in vele stijlen heeft geschilderd kent de tentoonstelling een behoorlijke afwisseling.

 

 

 

 

Wie meer informatie wil kan op zaterdag 2 september om 15.30 uur een audio-visuele presentatie bijwonen. Deze zal worden gegeven door biograaf en curator Eric Matser. Behalve de beeldende kunst vindt er op zondagmiddag 3 september om 16.00 uur een concert plaats. Deze wordt gegeven door Irene Maessen (mezzo-sopraan) en Maurice Lammerts van Bueren (piano). Uiteraard zullen zij muziek van Von Brucken Fock ten gehore brengen. Tot slot wordt om 17.00 uur de brochure Een vergeten dubbeltalent in opdracht van De Baaierd gepresenteerd.

Bij de tentoonstelling is een leuk boekje verkrijgbaar: De Hollandse Chopin van Zeeland. Kijk en Luisterboekje. Hierin wordt het leven van Von Brucken Fock thematisch beschreven aan de hand van zijn beeldende kunst. Als aanvulling worden muziek voorbeelden gegeven die te beluisteren zijn via YouTube.

 

 

 

 

Uiteraard zijn het boek & cd (uitgave: Verloren Hilversum 2021) van Eric Matser en de dit jaar uitgegeven cd met de 24 Preludes voor piano opus 15 van Von Brucken Fock (Aliud), gespeeld door Frans Douwe Slot, tijdens de tentoonstelling te koop.

Tijdens een stadswandeling door Middelburg kunt u de muziek van Von Brucken Fock horen die stadsbeiaardier Janno den Engelsman heeft ingespeeld voor het carillon van de Lange Jan. Op 31 augustus 2023 werd de samenwerking van de stadbeiaardier en stadsdichter Aschwin van den Abeele gepresenteerd, waarbij ze ook aandacht hebben besteed aan Von Brucken Fock.

Suus Blanke

Info:

Voor wie niet naar Middelburg kan afreizen is hieronder alle informatie te vinden.

https://www.resonance-vioolbouw.nl/de-hollandse-chopin/

Website over de tentoonstelling:

https://wijzijndestad.com/agenda/expositie-von-brucken-fock-een-dubbeltalent-achter-de-duinen/

Opname van het concert gegeven door studenten van het Conservatorium Amsterdam:

https://www.youtube.com/watch?v=p2U-S6Z3j7w

Recensie De Hollandse Chopin door Susan Dorrenboom:

https://musico.nl/von-brucken-fock-de-hollandse-chopin/

In het komend seizoen worden tijdens de volgende concerten pianomuziek en liederen van Von Brucken Fock ten gehore gebracht door Elisabeth Blom (zang) en Rien Balkenende (piano):

-3 november 2023: 20.00 uur Amstelkerk Amsterdam.

-4 november 2023: 20.15 uur Pieterskerk Utrecht.

Kaartjes en programma: https://www.hollandscollectief.com/concertprogramma-s

You May Also Like

Ella van Poucke en Stephen Waarts lanceren nieuwe kamermuziekserie in De Duif

over-dit-nummer-3-2024

Claron McFadden breekt een lans voor Veronica Franco

In Zeist gebeuren mooie dingen …