Een eenzame wolf

Door Klaas Koopman

Marc van Vugt vormt al decennialang een jazzteam met zijn partner, pianist en zangeres Ineke van Doorn. Onder de naam VanDoorn presenteren ze zich op cd en in concert. Soms als duo, vaak met andere instrumentalisten. Beiden schrijven ook songs. Nu heeft Van Vugt het gewaagd om een cd als solo-gitarist te maken: The lonely Coyote- Guitar Tales.

Van Vugt bespeelt acht gitaren. Nog nooit van een gitarist gehoord die slechts één gitaar bezat. Die Van Vugt hebben ook elk hun eigen klankkleur. Logisch, want qua besnaring zijn ze alle anders. Van Vugt maakt daar dankbaar gebruik van om zijn verhalen te vertellen. Zo klinkt Chorineke opgedragen aan echtgenote Ineke, gespeeld op de nylonsnarige Mariano Conde 2011 opgewekt en lichtvoetig, en suggereert In my arms op de staalsnarige Martin 000-21 1946 een gevoel van veiligheid.  Marc van Vugt is een componist die sfeer componeert. Dat deed hij al in zijn eerdere werk. Deze solo-cd is geen uitzondering. Hij heeft er lang aan gewerkt. Het is bijna allemaal nieuw, behalve Sunny side up dat VanDoorn al in 2016, tot in Canada aan toe opvoerde, maar hier klinkt op louter een staalsnarige Lowden 032 1990

Met het nummer The lonely coyote, gespeeld op de staalsnarige Lowden 2011 bariton weet Van Vugt  een sfeer van eenzaamheid op te roepen. Een verrassende première.

 

Baixim Records BR F53

West Coast in Amsterdam

Jazz at the Concertgebouw vol. 15

NJA 2022

You May Also Like

De ongehoorde Beethoven

Mengelbergs passie

Jubilerend ensemble Les Siècles op de bres voor onbekende Saint-Saëns

De Mengelberg belevenis