Gewandhausorchester in topvorm

Johannes Brahms
Symfonie nr.2 opus 73
Akademische Festouverture opus 80
Gewandhausorchester Leipzig
Herbert Blomstedt
Pentatone PTC 5186851

In zijn rondgang langs Brahms’ symfonieën samen met het Gewandhausorchester Leipzig is de stokoude Zweedse dirigent Herbert Blomstedt bij de populaire Tweede symfonie beland.

Als voormalig chefdirigent van dit orkest wist Blomstedt omstreeks de eeuwwisseling de doorzichtige, op Felix Mendelssohn terug te voeren, klank van een van de oudste symfonieorkesten ter wereld nieuw leven in te blazen. De vertolking die door het Teldex team in het Gewandhaus in 2019 formidabel werd vastgelegd is dan ook allesbehalve bedaagd te noemen.

Sinds Blomstedts termijn tussen 1998 en 2005 is het orkest onder leiding Riccardo Chailly ook nog eens aanzienlijk verjongd, waarmee de tweede kwaliteitsslag werd gemaakt. Inmiddels, zo blijkt bijna overal op deze opname, beluister je een van de allermooiste orkesten ter wereld. De strijkersklank is van een uitzonderlijke finesse, waarbij met name de transparante cellogroep voor betovering zorgt. Ontroerend en specifiek passend voor Brahms’ hoogst eigen vingerafdruk is ook de ragfijne hobo, terwijl het meesterlijk uitgebalanceerde koper in crescendo’s en climaxen voor exact de juiste massa zorgt.

Het is een genot om je van kamermuzikale onderonsjes tot stralende hymnes te laten meevoeren. De vloeiend gekozen tempo’s pulseren misschien net een haar minder coherent dan Günter Wand ze (al even vloeiend) met het Hamburgse Orchester des Norddeutschen Rundfunks wist te treffen, maar de optelsom brengt deze nieuwkomer toch zeker op gelijke hoogte, zodat deze in mijn collectie alvast een ereplaatsje krijgt.

De Akademische Festouverture, hier als encore toegevoegd, is eerlijk gezegd niet zo mijn ding. Al kan zelfs ik een brede grijns niet onderdrukken als Blomstedt met groot succes een ondeugende draai aan dit muzikale spektakel geeft.

Elger Niels

You May Also Like

De ongehoorde Beethoven

Mengelbergs passie

Jubilerend ensemble Les Siècles op de bres voor onbekende Saint-Saëns

De Mengelberg belevenis