Vertedering, verrassing en vermaak

Beethoven Trilogy 2
See Siang Wong, piano
London Philharmonic Orchestra
Sir Roger Norrington
RCA Red Seal 19439883152

De tweede aflevering ‘Childhood’ in het drieluik dat pianist See Siang Wong aan Beethoven wijdt, biedt met een keur aan jeugdwerken zo mogelijk nog grotere perspectieven dan de eerste waarin de ‘Fantasie’ (als vorm) centraal stond. Grote trekker is het Pianoconcert WoO 4 in Es (ook wel bekend als het ‘nulde’) dat naast het evenzo weinig opgenomen Rondo voor piano en orkest in Bes WoO 6 wordt begeleid door het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Roger Norrington. Het laatste werk – ooit bedoeld als Finale voor Beethovens Tweede (lees Eerste) pianoconcert  – is een verrukkelijke vondst, waarvan je jezelf afvraagt waarom dit geen ‘vaste kost’ is geworden in cd koppelingen van het Eerste en Tweede pianoconcert.

De drie Kurfürstensonaten WoO 47 doorstaan de vergelijking met de overige Pianosonates van Ludwig van Beethoven niet erg goed, maar de combinatie met het Pianoconcert WoO 4 opent andere perspectieven. Zolang je hier niet Beethovens geniale bokkensprongen verwacht en eerder uitgaat van Haydn en tijdgenoten, ontwaar je al snel een groot talent dat voor verrassing zorgt – zelfs al zijn die in de regel eerder delicaat dan direct. Hier komt het levendige pianospel van See Siang Wong volledig van pas. Hij licht zowel het zoetgevooisde elegante gebaar uit als de onverwachte doorkijkjes naar de volwassen meester in de Kurfürstensonate in f klein.

De eveneens gekoppelde, beide variatiewerken (op een Mars van Dressler WoO 63 en op een Zwitsers volkslied WoO 64) brengen de minst onbekende muziek – terwijl de beide bewegingen WoO 51 juist zelden gehoord worden. Beethoven componeerde ze voor de volstrekt vergeten voorloper van het draagbare keyboard – de Orphica.

Op een hedendaagse Steinway brengt Wongs licht, parelend toucher een ideale match in al dit repertoire, waarbij hij een analytische benadering van de harmonische structuur nooit extra aanzet. En dus blijft de toon overwegend mild, vriendelijk en enthousiast, maar frappeert een enkele muzikale streek maximaal, zodat de luisteraar deze veelbelovende jeugdzonden met een mengeling van vertedering, vermaak en verrassing mag waarnemen.

Elger Niels

RCA Red Seal 19439883152

 

You May Also Like

De Mengelberg belevenis

De stilte doorbroken – pianist Antonio Oyarzabal eert vrouwelijke componisten uit Latijns-Amerika

Passend eerbetoon aan Nelson Freire

NIKOLAUS HARNONCOURT WAS VAN ONSCHATBARE BETEKENIS