West Coast Jazz in de jaren vijftig

Door Klaas Koopman

Wie de jazz een warm hart toedraagt, zou donateur moeten zijn van het Nederlands Jazz Archief. Je ondersteunt niet alleen een goed doel, maar het biedt ook voordelen. In de eerste plaats ontvang je het kwartaalclubblad Jazzbulletin dat niet alleen Nederlandse jazz verslaat, maar ook een goed beeld geeft van jazz in Nederland. In de tweede plaats word je geïnformeerd over de nieuwe uitgaven van het NJA. Daar zitten juweeltjes bij.  Zo verscheen recent de driedelig cd-box West Coast in Amsterdam, opgenomen tijdens illustere nachtconcerten in het Concertgebouw. De eerste cd is gewijd aan een concert van 15 maart 1958 door een kwintet aangevoerd door tenorsaxofonist Bob Cooper en altsaxofonist annex fluitist Bud Shank. Zij gaan van start gaat met een razendsnelle Scrapple from the apple.

De blazers blijven in de kleedkamer na zeven stukken, want dan is het de beurt aan vocaliste June Christy die begeleid wordt pianist Claude Williamson, bassist Don Prell en drummer Jimmy Pratt. Het wordt een verpletterend optreden door een van de grote jazzvocalisten uit de vorige eeuw.

Cd twee laat het orkest van Stan Kenton horen dat op 28 april 1956 optrad. Helaas, slechts 34 minuten, maar de Kentonklassiekers als Intermission Riff, The Peanut Vendor en Artistry in Rhythm worden gespeeld. Met sublieme solisten als trombonist Carl Fonta en altist Lennie Niehaus en de leider zelf.

De cd vervolgt met het kwintet Shelly Manne and his Men, een concert van 27 februari 1960. Een drummer laat zich horen, maar Shelly Mann wordt in toom gehouden door trompettist Joe Gordon, tenorsaxofonist Richie Kamuca , pianist Russ Freeman en bassist Monty Budwig.

Cd drie is gewijd aan The Jimmy Giuffre 3 met delen uit de concerten op 23 mei 1959 en 27 februari 1960. Naast deze geweldige klarinettist-saxofonist bestaat het trio uit gitarist Jim Hall, dan nog slechts vijfentwintig jaar, maar al geweldig, en bassist Buddy Clark of Wilfred Middlebrooks op de laatste twee nummers My funny Valantine en Fascinating Rhythm.

Bijna twee uur lang genieten. En niet onvermeld mag blijven dat journalist Bert Vuijsje aan de hand van dagbladrecensies een fraai toelichtend boekje schreef.

NJA 2202

West Coast in Amsterdam

Jazz at the Concertgebouw vol. 15

NJA 2022

 

You May Also Like

De ongehoorde Beethoven

Mengelbergs passie

Jubilerend ensemble Les Siècles op de bres voor onbekende Saint-Saëns

De Mengelberg belevenis