Nieuwe kleren voor het Keizerconcert

Ludwig van Beethoven
Piano Concertos Nos.2 & 5
Hanna Shybayeva, piano
Animato Kwartet
Bas Vliegenthart, contrabas

Naxos 8.551452

Eind vorig jaar besprak ik de eerste van drie cd’s waarop Hanna Shybaeyeva alle pianoconcerten van Ludwig van Beethoven vertolkt in bewerkingen voor piano en strijkkwintet door Vinzenz Lachner met het Animato Kwartet en contrabassist Bas Vliegenthart.

Voor bespreking ontving ik inmiddels de derde en laatste cd waarop Pianoconcerten 2 & 5 te beluisteren zijn. Met kernachtige articulatie en ritmiek geeft Hanna Shybayeva haar medemusici behoorlijk de sporen, maar deze blijken daar prima tegen opgewassen en het muzikale betoog is hier even levendig als op de eerste cd. Opnameleider Slava Poprugin heeft de Shigeru Kawai concertvleugel iets meer ambiance gegeven dan de strijkers, zodat je met de ogen dicht de illusie krijgt dat deze een eindje voor de piano boven een kleed zitten. Ook hier springt de traditionele soloconcert opstelling je dus niet ogenblikkelijk in gedachten. Hanna Shybayeva houdt ondanks de hoge eisen die de pianopartij stelt toch rekening met de intiemere setting. Zonder aan verstaanbaarheid in te boeten, presenteert ze haar solo’s met een tikje retorisch understatement zodat ze goed aansluit bij het strijkkwintet. Balansproblemen ontstaan slechts nu en dan tussen de strijkers onderling – zeker als de middenstemmen een melodie in een lagere ligging presenteren.

Dat zeker het Keizerconcert echt om een symfonieorkest vraagt, lijdt geen twijfel, maar aanstekelijk musiceren compenseert veel – en zo prevaleert uiteindelijk de zalige gedachte dat je deze fantastische muziek ook met zijn zessen kan vertolken.

Elger Niels

 

 

You May Also Like

Jubilerend ensemble Les Siècles op de bres voor onbekende Saint-Saëns

De Mengelberg belevenis

De stilte doorbroken – pianist Antonio Oyarzabal eert vrouwelijke componisten uit Latijns-Amerika

Passend eerbetoon aan Nelson Freire