Winteravonden aan de Amstel presenteert bijzonder programma van 9 t/m 17 december

Festival Winteravonden aan de Amstel Kanonnen en Muzen, 9-17 december, 21 concerten op vier locaties in Amsterdam: H’Art, Muziekgebouw aan ’t IJ, Splendor, Werkgebouw Het Veem.

 Door Wenneke Savenije

 

Op de G10 van de Economie, de Filosofie & de Kunst sprak de Sloveense filosoof Slavoj Žižek vanavond in de Zuiderkerk in Amsterdam maar over één onderwerp: de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook de kranten worden gedomineerd door nieuws over de gruwelijkheden in Gaza, en in mindere mate door bezorgde berichten over de oorlog in Oekraïne en het dreigende verlies van steun. Programma’s als Nieuwsuur, Op1, BEAU, Renze, Khalid & Sophie…, je kan de tv niet aanzetten of de oorlogen komen langs, vaak vergezeld van afschuwelijke beelden van de slachtoffers van de bombardementen of verkleumde soldaten in ijzige vlaktes die je niet meer van je netvlies afkrijgt. We leven in een alarmerende tijd en volgens Žižek is er maar een way out: de catastrofe erkennen en stoppen met naïef zijn (‘Wij mensen zijn allemaal broeders, mooi niet dus!’). En van daaruit redden wat er nog te redden valt.

 

 

Anna Azernikova, zangeres, oprichter en artistiek directeur van Winteravonden aan de Amstel, dat zich voorheen vooral afspeelde in de Kerkzaal in de Hermitage maar sinds de naamsverandering uit afkeer van Poetins beleid inzake Oekraïne nu dus in de Kerkzaal van H’art, blijft optimistisch. Ze koos dit jaar voor een strijdlustig thema, Kanonnen en Muzen, maar laat daarin ook ruimte voor hoop.

 

 

Morgenmiddag om half twee begint deze bijzonder goed geprogrammeerde verse editie van Winteravonden aan de Amstel met een bijzonder Jong Talent Concert, waarin een violiste, drie jonge pianisten, een gitarist en een sopraan optreden. ‘s Middags speelt Het Eliot Quartet in het programma Echo van de Orlog strijkkwartetten van Prokofiev en Sjostakotvtisj. En s‘avonds laat klarinettist Olivier Patey met zijn collega’s uit het Concertgebouworkest horen hoe weemoedig de klarinet klinkt in o.a. Russische werken met joodse thema’s en andere kamermuziekwerken van Stravinsky, Messiaen, Weinberg, Golijov, Poulenc en Prokofiev.

 

 

Anna Azernikova: ‘Van 9 t/m 17 december 2023 is iedereen van harte welkom bij Winteravonden aan de Amstel: het festival dat de duisternis van decemberavonden verlicht met tijdloze kamermuziek. Winteravonden brengt musici van wereldklasse samen in de sfeervolle setting van H’ART Museum en meer mooie locaties in Amsterdam. ‘Kanonnen en muzen’ heet deze elfde editie van Winteravonden. Een thema verbonden met de lopende tentoonstelling in onze thuisbasis H’ART Museum, over dictator Julius Caesar die een groot deel van Europa bruut aan zijn gezag onderwierp. Maar ook met de verwoestende oorlog in Oekraïne en wat die doet met musici. Dit jaar brengen wij een programma met virtuoze musici uit drie strijdende landen: Oekraïne, Rusland en Belarus. Muziek is de verbindende taal: voor hen en voor ons publiek. Nieuwe composities uit Oekraïne en Rusland staan in ons programma naast bekende werken uit de Europese muziekbibliotheek. Werken die troost, verbinding, hoop geven.’

 

 

 

Programma & Tickets:

https://www.winteravondenaandeamstel.nl/programma-202

 

 

 

You May Also Like

Indringend portret van compromisloze dirigent Kondrashin – 7/3 op NPO2 Extra

NSO gaat van 10/2 -25/2 op tournee door Nederland en stelt vrouwen in de klassieke muziek centraal

Vanavond Finale Oskar Back Prijs in Tivoli Vredenburg

Nieuwsbrief ontvangen?